Найсмачніший великодній куліч: простий рецепт

Паска, великодній куліч чи, як говорила моя бабуся, пасха, рецепт яких передається з покоління в покоління... Кожної весни ми дістаємо заповітний папірець, на якому ще маминою рукою написано: «Рецепт смачної паски».

А той, у кого такої багатої спадщини немає, пірнає в пучину Інтернету, на різні лади задаючи пошукові запити: «паски великодні рецепти», «рецепт куліча пасхального смачний», «паска в хлібопічці рецепти»... Або кидаючи чітко-конкретний запит: «рецепт паски». А рецептів стільки, що голова обертом йде і не знаєш, який вибрати.

Випікайці ваші голови дорогі, тому я вирішив зробити вам щедрий подарунок: рецепт паски покроково. Рецепт, на Великдень котрий я використовую вже багато років і котрий ніколи ще мене не підводив. Моя мама про нього говорить просто: «Хороший рецепт паски».

 

 

Простий рецепт смачної паски на Великдень  

Рецепт простий, процес приготування легкий, тільки розтягнутий у часі, адже дріжджове тісто не любить поспіху. Виходить пишна, м'яка, ароматна паска з великою кількістю бакалійної смакоти, з білосніжною шапкою королівської глазурі і з апетитниою цитрусовою ноткою. Ммм... Швидше, швидше приготуємо великодній куліч, який завжди виходить смачним!

Інгредієнти для паски 

Тісто для кулічів:

  • борошно пшеничне – 750 г;
  • свіжі дріжджі – 100 г;
  • цукор – 225 г;
  • масло вершкове – 225 г;
  • яєчні жовтки – 12 шт .;
  • вершки жирні – 300 мл;
  • молоко – 270 мл
  • апельсинова цедра – 2 ст. л .;
  • родзинки – 140 г;
  • ванільний цукор – 1 ст. л .;
  • цукати «Апельсинова скоринка» – 100 г;
  • мигдаль – 40 г;
  • сіль – на кінчику ножа.

Цукрова глазур для паски:

  • цукрова пудра –- 1 стакан;
  • тепла вода – 4 ст. л.

Порада від Випікайки: якщо хочете осучаснити старовинний рецепт паски, зробіть шоколадну поливку для паски. Якщо чорна поливка – це для вас занадто екстремально, можна зробити глазур з білого шоколаду.

 

пасха рецепт

 

Як спекти паску: покроковий рецепт 

  1. Дріжджі розмішайте з цукром, борошном (по 2 ч. л.) і ½ склянки теплого молока. Прикрийте серветкою і залиште на 15-20 хвилин.
  2. Промитий ізюм просушіть паперовим рушником.
  3. Мигдаль обдацте окропом, зніміть шкірку і порубайте.
  4. На дрібній тертці зробіть апельсинову цедру.
  5. Просійте борошно, краще двічі.
  6. Вершки доведіть до кипіння, зніміть з вогню, всипте третину борошна і гарненько розмішайте. Дайте заварному тесту охолонути.
  7. Жовтки розітріть з цукром і ванільним цукром. Можна зробити це міксером. Повинна вийти пишна біла маса.
  8. Розтопіть масло, поставте – нехай остигає.
  9. У решту борошна додайте сіль, розтерті жовтки, заварне тісто і дріжджі, що піднялися. Починайте вимішувати тісто.
  10. Продовжуючи вимішувати, додавайте поступово тепле молоко, що залишилося. 
  11. Місіть, місіть, місіть... Під кінець вимішування додайте до тіста остигле розтоплене масло і... знову місіть. 
  12. Покладіть в тісто родзинки, мигдаль, цедру, цукати і... правильно: знову місіть. 
  13. Помістіть тісто в ємність, прикрийте бавовняної серветкою і залиште на півтори години підходити.
  14. Через деякий час обімніть тісто і заповніть їм форми для випічки на 2/3. Якщо ви користуєтеся металевими, змастіть їх маслом. Одноразові пергаментні великодні форми – зручні та практичні –змащування жиром не потребують. 
  15. Залиште тісто в формах на 45 хвилин – нехай знову підійде. 
  16. Близько 40 хвилин при температурі 175 °С – стільки потрібно часу, щоб ваші пасочки стали золотистими.
  17. Постійно помішуючи, нагрійте до 40 °С суміш склянки цукрової пудри і 4 столових ложок теплої води. Отриманою глазур'ю полийте готові паски.

Порада від Випікайки: ви значно спростите собі життя, якщо скористаєтеся паперовими формами – великодніми панеттоне. Це одночасно і форма для випічки, і упаковка, паски в якій не мокріють і не засихають.

 

Ну що, мої любі, а тепер, як завжди, спешл фор ю, ті, що нічого не встигають. Випікайка допоможе заощадити час. Якщо ви розумієте, що ніяк не встигнете приготувати смачний великодній куліч навіть за простим рецептом, скористайтеся... суперпростим: суміш для випічки «Панеттоне» Rue Flambee досить збити з яйцями (3-4 шт.) і вершковим маслом (220 г). А далі – справа техніки. В прямому сенсі. Нехай випікаються паски в хлібопічці, наприклад. Швидкий спосіб прикрасити паски – скористатися готовою сумішшю «Королівська глазур».

Світлого Великодня і м'яких пасок бажає вам завжди ваш Випікайка.

пергаментні форми для паски

Купити великодні форми (Київ, Україна)

Інтернет-магазин «Випікайка» готовий запропонувати пергаментні форми для пасок з жиростійкого паперу, який дозволяє випічці «дихати». Антипригарне подвійне дно виключить ризик пригорання паски. Італійські великодні форми купити можна, замовивши на нашому сайті. Є доставка по всій Україні.

← Повернутися